top of page

Filmare sau film de nunta?


Filmare sau Film de nunta?

Avem 2 concepte atunci cand vorbim despre videografia de nunta. 60% dintre voi imi veti spune:” Pe bune? E acelasi lucru!”

Da si nu…mai mult nu.

Filmarea nuntii reprezinta insiruirea de imagini in miscare in ordinea in care evenimentele s-au desfasurat, editorul folosind cateva tranzitii(de regula ….pentru a separa mai mult cadrele decat pentru a spune ceva cu acele tranzitii.

Filmarea de nunta nu spune nimic, decat ca a fost odata o nunta, care s-a intamplat intr-o zi de vara(de regula), cu un el –personaj principal, imbracat intr-un costum negru(stim asta din imaginile mult prea insistente care prezinta cureaua, camasa, papionul, pantofii, toate insiruite pe canapea) si o ea – tot personaj principal(imbracata intr-o rochie alba cu multe falduri si pietre pretioase).Stim ca s-au dus la Starea Civila, au spus da.Invitatii i-au pupat si le-a oferit flori, dupa care s-au cununat religios.Au avut o petrecere unde oamenii au dansat, au mancat, au facut cu mana cameramanului care se plimba printer mese sa surprinda…probabil… imaginea satisfacuta a unui invitat infulecand din aperitiv.Totul se sfarseste prin taierea tortului(caz fericit)sau in mijlocul dansului, lasand privitorul cu un mare semn de intrebare:”…si finalul?”

Filmul de nunta, la fel ca si orice film trebuie sa trezeasca sentimente, sa aduca lacrimi de bucurie in ochii privitorului si zambete in colturile gurii.Filmul de nunta trebuie sa-ti trezeasca simturile.

Am dat la un moment dat peste un citat care mi-a ramas intiparit in minte:” O imagine capteaza: clipe, fericire, frumusete.Ce-ai zice de imaginile in miscare? Le readuce la viata!”

Imaginile trebuie sa “danseze” pe coloana sonora aleasa perfect pentru fiecare moment din film.Nu poate fi prea indrazneata…prea lenta…prea fada sau “prea colorata”, aceasta trebuie aleasa astfel incat sa se potriveasca ideal emotiei fiecarui cadru, , personajelor principale, atmosferei existente intr-un anume loc si timp.

Folosirea tranzitiilor trebuie sa fie cat mai discreta.In filmele pe care le urmarim la TV nu vedem pagini care se ruleaza, imagini care se sparg in mii de cioburi si care ulterior ne duc intr-o alta locatie, iar daca acestea sunt folosite in filmele hollywoodiene …stiu ei pentru ce le folosesc.Orice tranzitie, orice miscare a camerei ne spune ceva(insa aceasta este deja o alta discutie).Filmarea nuntii trebuie sa fie “curata” si trebuie sa transmita: sentimente, emotii, trairi prin imagini in miscare.

Filmul nuntii este defapt o poveste.Povestea trebuie spusa astfel incat sa nu intervina monotonia, sa anticipezi fiecare cadru care urmeaza.Povestea trebuie spusa intr-un mod creative astfel incat sa-ti doresti sa vezi ce urmeaza.

NU, chiar nu ma pricep la toate dragii mei.Sunt eu multitasking, dar nu intervin peste profesionisti JMultumesc Stefan Ionescu pentru ajutorul acordat in scrierea articolului.

Pana data viitoare iubiti si lasati-va iubiti J

bottom of page